آزمون آیلتس چیست و شناخت شیوه‌های نمره‌دهی این IELTS

اگر قصد ادامه تحصیل و یا مهاجرت به خارج از کشور را دارید، باید در آزمون بین‌ المللی آیلتس شرکت کنید و نمره قبولی بالایی را بدست آورید. اما پیش از آن باید بدانید آزمون آیلتس چیست؟ آزمون آیلتس زیر نظر دانشگاه کمبریج انگلستان بوده و مورد قبول بسیاری از کشورها است. اگر برای شما هم این سوال پیش آمده است که آزمون آیلتس چیست خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می‌دهیم. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با همه چیز در مورد امتحان آیلتس آشنا کنیم. ما را در ادامه همراهی کنید.

آزمون آیلتس چیست؟

یکی از معتبرترین آزمون‌های دنیا، آزمون IELTS است. این کلمه مخفف عبارت International English Language Testing System است و به عنوان یک سامانه جهانی برای ارزیابی زبان انگلیسی به شمار می‌رود. این آزمون علاوه بر ایران در بیشتر کشورها و دانشگاه‌های دنیا مورد قبول است. در صورت گرفتن نمره قبولی بالا در این آزمون می‌توانید برای ادامه تحصیل و یا مهاجرت به خارج از کشور اقدام کنید.

از جمله مراکز برگزاری این آزمون می‌توان به دانشگاه کمبریج انگلستان، شورای فرهنگی بریتانیا و مرکز آیلتس استرالیا اشاره کرد. نمره‌دهی آزمون آیلتس بین بازه 0 تا 9 است و شرکت‌کنندگان در این آزمون باید از نظر چهار مهارت listening، Reading، writingو Speaking مورد ارزیابی قرار بگیرند. البته شرکت‌کنندگان این آزمون برای ارزیابی بخش Speaking آیلتس، باید گاهی یک هفته قبل از امتحان و یا گاهی بعد از آزمون آماده این امتحان باشند.

بخش لیسنینگ (Listening) آزمون آیلتس چیست؟

یکی از بخش‌های این آزمون بخش شنیداری آن است. مدت برگزاری این بخش 30 دقیقه است و شما باید به چهل سوال در چهار بخش پاسخ دهید. توجه به این نکته ضروری است که فایل‌های مربوط به هر بخش تنها یک بار برای کل شرکت‌کنندگان پخش خواهد شد. اما شما می‌توانید قبل از پخش فایل صوتی، سوالات امتحان را چک کنید. بعد از پخش فایل مورد نظر شما باید پاسخ مناسب را داخل دفترچه علامت‌گذاری کنید. 

مبحث بخش اول و دوم بخش شنیداری این آزمون شامل موضوعات اجتماعی است. در نتیجه شما باید به مکالمات بین افراد به خوبی گوش دهید. موضوع بخش سوم و چهارم آزمون آیلتس مربوط به موضوعات دانشگاهی است. این فایل صوتی مربوط به مکالمه یک سخنران با چهار نفر است.

بخش ریدینگ (Reading) آزمون آیلتس چیست؟

برای بخش Reading این آزمون باید به 40 سوال در 60 دقیقه پاسخ دهید. در این قسمت یک متن با مجموع کلمات 2000 تا 2700 کلمه به شما می‌دهند تا بعد از خواندن آن، به سوالات مربوطه پاسخ دهید. برخلاف بخش لیسنینگ، زمان اضافه برای انتقال جواب به پاسخ‌نامه نخواهید داشت؛ بنابراین باید با مدیریت زمان بتوانید به تمامی سوالات، جوابی درست بدهید.

متن مربوط به سوالات این بخش به صورت تخصصی نیست و از کتاب‌ها، مجلات و جزوات عمومی گرفته شده است. متن بخش اول به فعالیت‌های روزمره اجتماعی اشاره دارد. متن بخش دوم آزمون ریدینگ از جزوات آموزشی و نیازهای رفاهی گرفته شده است. بخش آخر ریدینگ یک متن طولانی با موضوعی عمومی است.

بخش آکادمیک ریدینگ (Reading) آزمون آیلتس چیست؟

علاوه بر بخش عمومی ریدینگ یک بخش آکادمیک برای آزمون آیلتس وجود دارد. مدت زمان برگزاری بخش آکادمیک ریدینگ 60 دقیقه است و در این مدت زمان باید بتوانید به 40 سوال آن پاسخ درستی بدهید. همچنین برخلاف بخش شنیداری زمان اضافه برای انتقال جواب به پاسخ‌نامه ندارید. این بخش از سه متن با 2000 تا 2700 کلمه تشکیل شده است. 

منابع خواندنی این آزمون شامل کتاب‌ها، مجلات و جزوات عمومی است. برای بخش دوم یک متن علمی در اختیار شما می‌گذارند. برای بخش سوم یک استدلال و یا یک متن علمی انتخاب شده است. اگر متن این بخش کلمات تخصصی داشته باشد، جای هیچ نگرانی برای شما وجود ندارد. چرا که واژه‌نامه کوتاهی در انتهای متن در اختیار شما قرار داده می‌شود.

بخش رایتینگ (writing) آزمون آیلتس چیست؟

برای این بخش یک ساعت زمان دارید تا بتوانید به تمامی سوالات پاسخ درستی بدهید. در بخش رایتینگ به شما دو موضوع می‌دهند که باید در رابطه با آنها انشایی بنویسید.

  • بخش اول رایتینگ

برای موضوع اول باید یک مشکل فرضی را در حداقل 150 کلمه شرح دهید. اگر تعداد کلمات موضوع اول کمتر از مقدار خواسته شده باشد، نمره این بخش را از دست خواهید داد. پیشنهاد می‌کنیم که برای بخش اول رایتینگ از آزمون آیلتس حداکثر 20 دقیقه زمان بگذارید تا زمان نوشتن موضوع دوم را از دست ندهید.

برای نوشتن متن بخش اول رایتینگ پیشنهاد می‌کنیم که یکی از چهار موضوع نامه درخواست کار، نامه شخصی، نامه رسمی اداری و یا شکایت‌نامه را انتخاب کنید.

  • بخش دوم رایتینگ

موضوع دوم بخش رایتینگ پیرامون موضوعی است که شما باید نظر موافق یا مخالف خود را در قالب یک متن بیان کنید. حداقل تعداد کلمات این بخش 250 کلمه است و اگر کمتر از این مقدار بنویسید، نمره قبولی این بخش را نخواهید گرفت. توصیه می‌کنیم که برای نوشتن موضوع این بخش حداکثر 40 دقیقه زمان اختصاص دهید.

بخش مکالمه (Speaking) آیلتس

برای بخش اسپیکینگ آیلتس شما باید با یک مصاحبه‌کننده رسمی از آیلتس، بین 11 تا 14 دقیقه صحبت کنید. این امتحان از سه بخش تشکیل شده است:

  • بخش اول مکالمه: مصاحبه‌کننده برای بخش اول از سوالات شخصی و عمومی از محل زندگی، وضعیت خانوادگی، وضعیت کاری و علایق شما سوال می‌پرسد.
  • بخش دوم مکالمه: برای بخش دوم مکالمه آزمون آیلتس یک موضوع متفاوتی برای شما انتخاب می‌شود. یک دقیقه فرصت دارید تا پیرامون این موضوع فکر کنید. سپس در مدت دو دقیقه باید به سوالات این موضوع پاسخ دهید. البته نیاز نیست که به تمامی سوالات این بخش پاسخ دهید. اما باید بتوانید در عرض دو دقیقه پاسخی صحیح و مناسب به سوالات داشته باشید.
  • بخش سوم مکالمه: برای این بخش بین 4 تا 5 دقیقه فرصت دارید تا در رابطه با موضوع بخش دوم برای مصاحبه‌کننده صحبت کنید.

نمره‌بندی آزمون آیلتس چیست؟

بازه نمرات آیلتس بین 0 تا 9 قرار دارد. برخلاف سایر آزمون‌های علمی، در این آزمون نمره‌ قبولی معنا ندارد. بلکه نمره کسب شده نشان‌دهنده دانش زبانی شما است؛ بنابراین نمره گرفته شده شما نشانه قبولی یا مردودی نیست. فقط با توجه به نمره کسب شده آن را ارزش‌گذاری می‌کنند. سطح‌بندی نمرات آیلتس شامل موارد زیر است:

  • نمره 0: نمره صفر در آزمون آیلتس نشان‌دهنده این موضوع است که اطلاعات شما قابل ارزیابی نیست.
  • نمره 1: این نمره نشان‌دهنده این موضوع است که شما توانایی استفاده از زبان در حد چند کلمه را دارید.
  • نمره 2: این نمره نشان‌دهنده این موضوع است که شما قادر خواهید بود تنها برای اطلاعات ابتدایی و برطرف کردن نیازهای فوری و ابتدایی از آن استفاده کنید.
  • نمره 3: این نمره این موضوع را نشان می‌دهد که شما تنها در موقعیت‌‌های آشنا و قابل درک، می‌توانید از این زبان استفاده کنید. هنگام صحبت کردن توقف‌های مکرری دارید.
  • نمره 4: این نمره نشان‌دهنده این موضوع است که شما توانایی استفاده از زبان به صورت پیچیده را نخواهید داشت.
  • نمره 5: این نمره نشان‌دهنده این موضوع است که یک مهارت نسبی در زبان دارید. اما احتمال اشتباه و خطا نیز وجود دارد.
  • نمره 6: این نمره نشان‌دهنده این موضوع است که یک مهارت نسبی در آزمون دارید؛ بنابراین شما می‌توانید به صورت نسبتا پیچیده از زبان استفاده کنید.
  • نمره 7: نمره هفت کسب شده در آزمون آیلتس نشان‌دهنده مهارت شما در استفاده از زبان است. اما گاهی اشتباهاتی در درک زبان دارید. اما می‌توانید به صورت پیچیده از زبان استفاده کنید و استدلال‌های جزئی را درک کنید.
  • نمره 8: نمره هشت این آزمون نشان‌دهنده مهارت شما در زبان است. همچنین شما می‌توانید مباحث پیچیده و مشروح را به خوبی درک کنید.
  • نمره 9: به صورت دقیق، صحیح و روان می‌توانید از زبان استفاده کنید.

منابع امتحان آیلتس

اگر قصد دارید برای آزمون آیلتس آماده شوید، باید بدانید منابع آزمون آیلتس چیست. در نتیجه براساس تجربه اساتید و دانشجویانی که در این آزمون شرکت کرده‌اند، منابع زیر را به شما پیشنهاد می‌دهیم. البته منابع معرفی شده در زیر، بخشی از منابع این آزمون به شمار می‌روند؛ بنابراین اگر شما نیز منابع دیگری می‌شناسید که برای شرکت در این آزمون مفید هستند، می‌توانید آنها را مطالعه کنید.

از جمله مهم‌ترین منابع برای آزمون آیلتس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کتاب‌های Mindset For IELTS از انتشارات کمبریج
  • کتاب Oxford Word Skills
  • کتاب Kaplan IELTS 2009-2010
  • کتاب Listening for IELTS
  • کتاب The Official Cambridge Guide to IELTS
  • کتاب های آیلتس کمبریج ۱ تا ۱۰
  • کتاب Oxford Word Skills-Idioms and Phrasal verbs
  • کتاب Get ready for IELTS Listening
  • کتاب New insight into IELTS
  • کتاب جذاب Essential Grammar in Use
  • کتاب Get Ready for IELTS Speaking
  • کتاب Essential Words for the IELTS
  • کتاب Complete IELTS Bands
  • کتاب Objective IELTS Intermediate
  • کتاب Objective IELTS Advanced

انواع آزمون‌های آیلتس

به صورت کلی چهار نوع آزمون برای آیلتس وجود دارد. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • آیلتس آکادمیک  (IELTS Academic): اگر قصد دارید تا تحصیلات دانشگاهی خود را در یکی از دانشگاه‌های انگلیسی زبان در مقطع کارشناسی یا بالاتر ادامه دهید، شرکت در این آزمون و گرفتن نمره حد نصاب برای شما ضروری است.
    • آیلتس جنرال (IELTS General Training): در این آزمون آیلتس معلومات شما از نظر اجتماعی مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگر می‌خواهید که به صورت کوتاه‌مدت و یا برای یک فرصت شغلی به کشورهای انگلیسی زبان مهاجرت کنید، شرکت در این آزمون و کسب نمره حد نصاب برای شما ضروری است.
    • آیلتس UKVI: از نظر محتوایی، این آزمون هیچ فرقی با آزمون‌های معمولی آیلتس ندارد. اما نظارت بر روی این آزمون بیشتر از آزمون‌های معمولی است. اگر قصد دارید تا برای ادامه تحصیل و یا مهاجرت به انگلستان اقدام کنید، گرفتن مدرک این آزمون برای شما ضروری است. همچنین مدرک آیلتس UKVI در کلیه دانشگاه‌های دنیا به عنوان یک مدرک معتبر شناخته می‌شود.
  • آیلتس لایف اسکیلز (IELTS Life Skills): این آزمون مخصوص کسانی است که قصد دارند به کشور انگلستان مهاجرت کنند. این آزمون در مقایسه با سایر آزمون‌های آیلتس بسیار ساده است. موضوعات مربوط به این آزمون شامل علاقه‌مندی‌ها، آموزش، اوقات فراغت، وسایل نقلیه، خانواده و… است.

تفاوت آیلتس آکادمیک و جنرال

اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده است که تفاوت بین آکادمیک و جنرال آزمون آیلتس چیست، باید بگوییم که مهم‌ترین تفاوت این دو آزمون، در نمره مربوط به مقصدی است که می‌خواهید به آنجا مهاجرت کنید. به صورت کلی تفاوت این دو آزمون شامل موارد زیر است:

  • آیلتس آکادمیک: اگر قصد ادامه تحصیل در یکی از کشورهای انگلیسی زبان را دارید، داشتن مدرک آیلتس آکادمیک بسیار ضروری است.
  • آیلتس جنرال: اگر قصد مهاجرت به یکی از کشورهای انگلستان، آمریکا، استرالیا و… را دارید، شرکت در این آزمون و کسب نمره قبولی برای شما ضروری است. این آزمون برای کسانی که می‌خواهند ادامه تحصیل بدهند، مناسب نیست.

از دیگر تفاوت‌های قابل ذکر در این دو آزمون مربوط به سوالات بخش نوشتاری و خواندنی آنها است. در بخش ریدینگ موضوع متن حول محور موضوعات علمی و دانشگاهی است. این سوالات نسبت به سایر آزمون‌های آیلتس سخت‌تر و محدودتر است. در بخش رایتینگ این آزمون باید در رابطه با مباحث علمی و دانشگاهی مانند تحلیل گراف‌ها، نمودارها و… شروع به نوشتن کنید. البته برای نوشتن باید تعداد کلمات و الزامات این بخش را رعایت کنید.

دو بخش باقی‌مانده آزمون آیلتس یعنی لیسنینگ و اسپیکینگ در دو آزمون جنرال و آکادمیک هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.

نتایج امتحان آیلتس

نتایج آزمون آیلتس چیست؟ نمره آیلتس شما به صورت یک نمره در بازه 0 تا 9 داده می‌شود. این نمره به صورت میانگینی از تمامی مهارت‌های این امتحان است که به صورت کارنامه به شخص شما تحویل داده می‌شود. یکی از خوبی‌های نتایج این آزمون این است که شما می‌توانید نمره تمامی مهارت‌های خود را به صورت جدا از هم ببینید.

سیستم اعلام نمره آیلتس در اختیار تعداد محدودی از دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی است. در نتیجه تنها شرکت‌کنندگان در این آزمون قادر خواهند بود که به نمرات دسترسی داشته باشند. این ویژگی جزو یکی از نکات مثبت آیلتس به شمار می‌رود و باعث شده است تا اطلاعات این آزمون به صورت کاملا محرمانه باشد.

بعد از مشاهده نمره امتحان آیلتس می‌توانید نسبت به نمره خود اعتراض کنید تا محتوای آزمون را رسیدگی کنند. برای این منظور کافی است تا به مرکز برگزاری آزمون آیلتس مراجعه کنید. بعد از پر کردن فرم مربوطه و ثبت درخواست خود می‌توانید به تمام یا بخشی از نمرات خود اعتراض کنید.

البته توجه به این نکته ضروری است که برای ثبت اعتراض نیاز است تا مبلغی را پرداخت کنید. در صورتی که اعتراض شما صحیح باشد، مبلغ مورد نظر به شما برگشت داده خواهد شد.

ارسال نتایج امتحان آیلتس

در صورتی که قصد دارید تا بعد از تحویل کارنامه خود، آن را برای دانشگاه‌ها یا سفارت‌های مورد نظر ارسال کنید، به مدت دو هفته وقت دارید تا کارنامه خود را به صورت رایگان و محدود برای چند مرکز امتحانی ارسال کنید. اما اگر تعداد مکان‌های ارسالی شما بیشتر از تعدادی مشخص باشد، شما باید مبلغی را برای این کار پرداخت کنید تا بتوانید کارنامه خود را برای این مکان‌ها ارسال کنید.

ضبط نتایج امتحان آیلتس

احتمال لو رفتن سوالات امتحان آیلتس وجود دارد. در نتیجه شرکت‌کنندگان در این آزمون باید توافق‌نامه‌ای برای ضبط نتایج آزمون امضا کنند. به موجب این قرارداد آیلتس می‌‌تواند نمرات و کارنامه شما را به مدت سیزده روز نگه دارد. ضبط نمره آزمون آیلتس به دو صورت فردی و گروهی انجام می‌گیرد.

شرایط ضبط فردی نمرات آزمون آیلتس چیست: 

  • در صورتی که در یکی از بخش‌های Listening، reading و writing تفاوتی در دست‌خط شما وجود داشته باشد، می‌تواند این موضوع نشان‌دهنده تقلب باشد.
  • در صورتی که در فرم اطلاعات شخصی شما مانند نام خانوادگی و تاریخ تولد تناقض وجود داشته باشد.
  • در صورتی که بین دو امتحان شما، افزایش ناگهانی نمره وجود داشته باشد، باید یکی یا هر چهار مهارت را دوباره امتحان بدهید. البته اگر بتوانید دلیل قانع‌کننده‌ای برای این موضوع داشته باشید و یا دست خط هر دو آزمون شما یکی باشد، ممکن است کمیته برگزاری دلایل شما را قبول کند.

شرایط ضبط جمعی نمرات آزمون آیلتس چیست

  • در صورتی که سوالات امتحانی از سوی مسئولان مرکز لو رفته باشد.
  • در صورتی که نمره بین سوالات Listening و Reading با نمره سوالات  writing و speaking زیاد باشد.
  • در صورتی که گزارشی مبنی بر دریافت رشوه توسط مرکز برگزارکننده آیلتس رسیده باشد.
  • در صورت وجود خطا در بالا بردن کیفیت برگزاری آزمون آیلتس

آیلتس کامپیوتری

برخی از کشورها، آیلتس UKVI آکادمیک را به صورت کامپیوتری برگزار می‌کنند. این شیوه برگزاری امتحان از سال 2016 میلادی به رسمیت شناخته شده است. اما آیلتس کامپیوتری شباهت‌ها و تفاوت‌هایی با آیلتس کاغذی دارد. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شباهت‌ها: آیلتس کامپیوتری از نظر برخی ویژگی‌ها مانند زمان، محتوا، نوع سوالات، آزمون مکالمه، نکات ایمنی و… هیچ فرقی با آزمون کاغذی آیلتس ندارد.
  • تفاوت‌ها: سه بخش مربوط به مهارت‌های Reading، Listening و Writing به صورت کامپیوتری اجرا می‌شود.

نمره مورد نیاز برای قبولی در برخی از معروف‌ترین دانشگاه‌های دنیا

برای پذیرش در دانشگاه‌های معتبر دنیا نیاز است تا حد نصاب نمره را بدست آورید. در بخش زیر به برخی از این دانشگاه‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • دانشگاه آکسفورد: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 7
  • دانشگاه آکادمی اقتصاد لندن: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 7-7.5
  • دانشگاه ادینبرو: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6.5-7
  • دانشگاه کمبریج: حداقل نمره مورد نیاز آزمون آیلتس 7-7.5
  • دانشگاه گلاسکو: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 7
  • کالج لندن: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6-7.5
  • دانشگاه اکستر: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6
  • دانشگاه لیورپول: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6
  • دانشگاه بیرمنگام: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6.5
  • دانشگاه کویینز: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6.5
  • دانشگاه غربی: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 7
  • دانشگاه مکمستر: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6.5
  • دانشگاه بریتیش کلمبیا: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6.5
  • دانشگاه اسکس: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 6
  • دانشگاه تورنتو: حداقل نمره مورد نیاز آیلتس 7

جمع بندی درباره مقاله آزمون آیلتس چیست

ما در این مقاله در رابطه با اینکه آزمون آیلتس چیست، صحبت کردیم. در صورتی که شما نیز تجربه شرکت در این امتحان و کسب نمره حد نصاب در آن را داشته‌اید، می‌‌توانید تجربیات و نظرات خود را زیر همین پست با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *